Wie is Jaco Benders

Workshop Djembé en Afrikaanse markt op 15-12-2013

Jaco Benders (1966) is een van de weinige Nederlanders die West-Afrikaanse ritmes perfect aanvoelt en beheerst. Reeds op 8 jarige leeftijd begonnen met drumlessen in de plaatselijke drumband, waar hij veel basis-drumtechniek leerde. Rond zijn 15e jaar leerde hij zichzelf drummen op drumstel en gebruikte daarbij de geleerde techniek van de drumband. Tussen 1984 en 1991drumde hij in verschillende pop/rock formaties, waarmee hij 2 elpees opnam die in eigen beheer werden uitgebracht.

Jaco kwam in 1989 in aanraking met de djembé, om zich de komende decennia te gaan verdiepen in de enorm rijke Guineese en Malinese djembé-traditie.’ Zijn ontwikkeling op djembé begon bij west-Afrika kenner Ponda ‘o Brian en de Guineese meesterdrummer Arafan Touré. Tussen 1993 en 2000 maakte hij deel uit van de percussiegroep Africa Sabou Njouma (ASN), onder artistieke leiding van Mamoudou Keita, aan wie hij veel inzicht te danken heeft als uitvoerend artiest.  Met ASN maakte hij in 1996 een studiereis naar het binnenland van Guinee, om de levende drumtraditie van het platteland van dichtbij mee te maken. Van ASN verscheen in 1995 een live registratie op cassette en in 1998 de cd ‘House of roots’.

Ondertussen begon Jaco met wekelijkse djembé-ensemble lessen in Amsterdam en behaalde in 2000 zijn lesbevoegdheid voor wereldmuziekdocenten.

Als docent djembé-ensembles onderscheidt hij zich door zijn kennis van traditionele ritmes en zijn vaardigheid in het overbrengen van deze ritmes door een brug te slaan tussen enerzijds de Afrikaanse holistische muziekbeleving en onze westerse analytische benadering anderzijds.

Jaco heeft veel kennis en ervaring opgedaan als djembé-solist en begeleider van lessen Afrikaanse dans in binnen- en buitenland. Tevens participeerde hij op verschillende traditionele ceremonies en feesten in Guinee. Jaco heeft veel inspiratie opgedaan door goed te luisteren naar het spel van meesterdrummers zoals Mamady Keita, Famoudou Konaté, Fadouba Oularé, Mansa Camio uit Guinee en Séga Sidibé uit Mali.